Of ondernemen wel iets voor hem is, is voor de 28-jarige Thomas Baart al lang geen vraag meer. In september 2019 schreef hij zijn bedrijf splitkb.com in bij de Kamer van Koophandel en sindsdien heeft hij niet meer stilgezeten. Vanaf dag één wisten liefhebbers zijn online winkel met gespleten mechanische toetsenbord kits te vinden.
Hij is nog maar veertien maanden bezig, maar de orders hebben zich van de start tot nu al vertienvoudigd. Slechts één procent van alle bestellingen blijft in Nederland, de rest van de pakketjes legt een langere weg af. De ene keer met een compleet bouwpakket, de andere keer met slechts een klein onderdeel. Duidelijk is dat de bouwstenen van Thomas’ eigen ontworpen ergonomische toetsenbord in de smaak vallen bij klanten over de hele wereld.
Het ideale toetsenbord
Na zijn studie informatica ging Thomas aan de slag als consultant in de it. Na een paar jaar kwam hij erachter: hij was er niet op zijn plek. “In programmeren was ik wel goed, maar mijn passie lag er niet”, zegt de Hardenberger, die in zijn vrije tijd mechanische toetsenborden bouwde. Daarnaast was hij op zoek naar een gespleten toetsenbord dat zijn rsi-klachten kon verhelpen. “Ik vond er niet één die aan mijn wensen voldeed. Daar begon mijn zoektocht naar mijn ideale toetsenbord en eigenlijk startte daar ook mijn bedrijf.”
Thomas begon te bloggen over zijn zoektocht en bouwde daarnaast aan een eigen gespleten mechanisch toetsenbord, de Kyria. Het bloggen werd een essentieel onderdeel van zijn werk. Hij kreeg volgers en bouwde zijn eigen persoonlijkheid en merk op. “Ik deelde mijn kennis en mijn eigen proces. Daarmee groeide het vertrouwen van mijn volgers. Ik schrijf veel, zodat mensen zelf antwoord kunnen vinden op hun vragen”, vertelt Thomas, die niet alleen losse bouwsteentjes wil verkopen, maar zijn klanten van a tot z wil helpen.
Werk met impact
De stap naar het ondernemerschap was spannend, maar Thomas is nu een blij mens. “Het werk is divers en in tegenstelling tot mijn vorige werk kan ik nu zien dat mijn werk impact heeft.”
Om zijn ontwikkeling te toetsen heeft Thomas regelmatig contact met Peter Zwartscholten van Startershuis DOEN! “Ik volgde een aantal coachsessies en nog steeds hebben we regelmatig contact. Het is prettig om af en toe te kunnen sparren. Peter zorgt ervoor dat je zekerder in je beslissingen staat. Hij neemt ze niet voor je, maar leidt je wel in de goede richting. Hij geeft precies de aspecten aan waar ik nog over na moet denken.”
De starter stond in korte tijd al verschillende keren voor een lastige keuze. Na even wikken en wegen verhuisde hij afgelopen zomer zijn werkzaamheden van zijn huis naar een eigen werkplaats en kantoor aan de Maalstoel op industrieterrein Haardijk.
De volgende uitdaging staat alweer voor de deur. “Met driehonderd orders per maand ben ik vooral bezig met logistiek. Ik heb weinig tijd meer om te schrijven en heb nog zoveel ideeën en producten die ik wil proberen te ontwikkelen. Daarom heb ik net mijn eerste personeelslid aangenomen. Zij zal mij vanaf december helpen met het inpakken van de bestellingen”, zegt Thomas met lichte trots. “Ik ben er wel achter, ondernemen is vooral keuzes maken.”
Van bouwpakket naar consumentvriendelijk
Nu zijn focus weer op het ontwikkelen en schrijven ligt, bouwt hij verder aan zijn droom. “De komende jaren wil ik het bouwproces vergemakkelijken en mijn product gebruikersvriendelijker maken. De stap van bouwpakket naar consumentenelektronica is groot, maar mijn droom is wel uitgekomen als mijn toetsenbord compleet met mooie verpakking en handleiding in de winkel ligt.”